Photo & much moore

Skrivni rovi Matije Mačka/secret bunker

V bližini vasi Pance, severno od Grosuplja, je skrivnostno podzemno zaklonišče, ki so ga zgradili od leta 1949 do 1951 – Zaklonišče je podobno veliko kot goteniško – Solidna gradnja in dobro ohranjeni rovi. Moram priznati, da me je zadeva precej fascinirala, predvsem drugi rov, kateri je manj poznan, veliko bolj skrit in nedokončan. V notranjosti je ogromno odpadnega lesa, popolna tema, v enem slepem rovu (katerega nismo prehodili do konca, ker smo videli da je zazidan, sem pa slikal v globino) pa nekaj kar zgleda kot poginul medo(Skrivni_Bunker2_046.jpg).


Visoko v bregu je bil zabetoniran vhod. Stopili smo v temo in skrivnost, ki so jo oblast ter prebivalci tega območja skrivali več kot štirideset let !

Slike in nadaljevanje članka iz Nedeljskega Dnevnika:


Leta 1990 sta ministra Janez Janša in Igor Bavčar poskrbela za medijsko senzacijo prve vrste. Slovenski javnosti sta razkrila skrivnost podzemnih zaklonišč v Gotenici in Kočevski Reki – 2400 kvadratnih metrov površin, okrog 1200 metrov hodnikov…

Enajst let pozneje je ekipa Nedeljskega dnevnika v Javorski Reki pri Podlipoglavu odkrila zaklonišče, ki ga je slovenska oblast zgradila še pred Kočevsko Reko. Odkrili smo pravi podzemni labirint. Več kot 2000 kvadratnih metrov površin s približno 10.000 prostorninskimi metri, okoli 500 metrov veznih rovov, ogromne podzemne dvorane, na najglobljem delu najmanj 50 metrov pod zemljo.

Iskanje skrivnostnih rovov !

“Podzemlje Kočevske Reke so javnosti pokazali prvič leta 1990 in takrat se je o teh zakloniščih veliko govorilo. Ves čas se je in se še vedno v povezavi z njimi omenja Ivan Maček Matija . Povsem neznano je, da naj bi slovensko politično vodstvo (ali vojska) podobna zaklonišča zgradila tudi v bližini Ljubljane. Že dalj časa iščem te rove in po določenih informacijah naj bi bili v bližini Podlipoglava. Zaklonišč ne najdem in bi potreboval pomoč vaših bralcev, da bi mi pomagali najti “Mačkove” rove,” nam je zaupal Aleš Lajovic iz Ljubljane.

Vse skupaj se nam je sprva zdelo kot znanstvena fantastika, po temeljitejšem preverjanju pa se je izkazalo, da tam, kjer je dim, je običajno tudi ogenj. Po našem poizvedovanju je na uredništvo prišlo skrivnostno pismo: “Sledite mojim navodilom in odkrili boste skrivnost “Mačkovih” rovov. Iz vasi Pance krenite proti Podlipoglavu, mimo Sela pri Pancah. V križišču pri Ipavcu zavijte desno proti vasi Javor in v dolini boste na desni strani zagledali osamljeno smreko. Krenite čez potok in mu sledite ter po nekaj sto metrih zavijte v hrib. Tam je vhod.”

Prepričani smo bili, da je leta 2001, deset let po slovenski osamosvojitvi, nemogoče odkriti takšna zaklonišča. Aleš Lajovic pa je bil za takojšnjo akcijo.  Lajovica urbana speologija privablja že vrsto let, še posebno militarna speologija, to je raziskovanje vojaških podzemnih objektov, med katerimi so najbolj znani rovi Rupnikove linije na Vrhu nad Rovtami (Vrh Treh kraljev). Domišljijo so vedno burila zaklonišča, zgrajena po II. svetovni vojni. Lajovic in člani JK Železničar so našli del rovov v okolici Podlipoglava, vendar manjših razsežnosti, zato so ocenili, da to ni glavni objekt.

Kažipot !

Potem smo zagledali osamljeno smreko, ki raste sredi travnika tik ob cesti. Kot bi jo nekdo zasadil namesto kažipota. Napetost je začela rasti, opremili smo se z lučmi in se napotili v hrib. Po dobrih tristo metrih se je pot obrnila v breg in nenadoma smo se našli pred zabetoniranim vhodom. “Je to pravo?” se je vprašal Lajovic. “Zgodbo o teh rovih sem izvedel že kot otrok in potem sem dolga leta poizvedoval o njih. Nekateri so omenjali nesrečo, velikokrat sem že iskal v teh krajih in po dolgih letih odkril manjši kompleks rovov, ki očitno ni pravi. Morda smo tokrat resnično na pragu velikega odkritja,” je dvigal napetost izkušeni jamar. V notranjosti nas je čakalo presenečenje. Z betonom obokani rovi, široki 2,10 metra in visoki več kot 3 metre, so vodili naprej in naprej.

Gradnja je bila odlična, poškodb nismo opazili, tudi vlaga je bila le v nekaterih dvoranah. Ves labirint ima tri zračnike. Prvi je nekaj sto metrov od vhoda, drugi pa v dvorani, veliki 38 x 5 metrov. “Očitno je bila ta dvorana predvidena za agregat,” je ugotavljal Lajovic, ko je gledal v strm prezračevalni jašek, ki je vodil na površje. Potem so si sledile dvorane druga za drugo. Velika spalnica (20 x 5 metrov) ima še deloma ohranjen ladijski pod, globlje v notranjosti so še tri dvorane, ki delujejo kot veliki hangarji. Največja je široka kar 7,20 metra in dolga 45 metrov, vendar je dokaj vlažna in na tleh smo našli skoraj pet centimetrov debelo sigo. “V teh prostorih ima človek tako nenavaden občutek. Kot bi bili v stene vgrajen znoj in trud delavcev, ki so ustvarjali ta spomenik politični neumnosti,” je ugotavljal Nace. Razgled na cerkev

Na koncu so nas čakale stopnice. Po njih smo se povzpeli skoraj 15 metrov visoko, tam je bil spet vodoravni rov in okno. Le pogled ni bil za takratno politično oblast povsem primeren, kajti iz okna (oziroma zračnika) se je videlo cerkev v vasi Javorje. Rovi imajo občasne obiskovalce, saj smo na tleh našli več ostankov vadbenih nabojev in dimnih bomb, sveče, tudi smeti je kar nekaj, da številnih grafitov niti ne omenjamo. Aleš in Nace sta na koncu še izmerila rove. Rezultat je bil več kot presenetljiv. Več kot 1000 kvadratnih metrov rovov (500 metrov dolžine) in dobrih 1000 kvadratnih metrov dvoran, s tem da manjših kamric nismo merili niti upoštevali. “Tu bi lahko živelo vsaj 100 ljudi,” je ugotavljal Lajovic, ki je bil nad odkritjem več kot zadovoljen.

Spomini pričevalca !

“Ko sem prišel od vojakov, bilo je decembra 1949, so v dolini že kopali. Ne vem kdo, v našo vas so prihajali le vojaki, vso območje pa je bilo več kot kilometer globoko popolnoma zaprto in zastraženo. Bojda je imel prste vmes Ivan Maček Matija,” je pripovedoval Vidic in dodal, da so po njegovi vrnitvi od vojakov kopali še dobro leto in pol. Vidic ne ve, kdo je kopal, saj je videl le vojake, lahko da so v podzemlju pustili svoje žulje politični zaporniki ali kdo drug. “Nekoč je delavce med kopanjem jame v panškem Cirju zalila voda in takrat naj bi bilo več mrtvih. Nekateri govorijo celo o številki 30. Nekega dne se je prevrnil tovornjak, ki je pod seboj pokopal več delavcev, lahko da je bil med delom mrtev še kdo,” je pripovedoval Vidic in razložil, da sta jami dve.

Vir:Dnevnik
Še galerija slik:

9 komentarjev

 1. Kje pa je ta bunker pri Podlipoglavu? Proti Javorju?

  15 avgusta, 2011 na 16:30

  • Najhitreje se pride, če na Litijski zaviješ proti Dobrunjam in tam nadaljuješ proti Pancam.

   15 avgusta, 2011 na 19:59

 2. tim

  mene pa zanima kje je ta drugi rov?

  29 februarja, 2012 na 22:38

 3. Pingback: kracalnik » Umor

 4. žiga

  bil sem v obeh na slikah zgledajo ful mainši pa na zemlevidih sta narobe uznačena če boste šli smo podlipoglavci

  5 septembra, 2013 na 17:06

 5. žiga

  a pa če veste za kšne bunkarje a poveste ker delam seminarsko nalogo o tem

  5 septembra, 2013 na 17:14

 6. na sliki sta na en približn označena, tolko da se vidi na kateri strani ceste, približno kje, …. takrat ko sem pisal ta prispevek, še nisem imel GPSa, bom pa naslednjič ko grem mimo, oz. peljal kake firbce na izlet v te rove, pocahnal še točno GPS pozicijo obeh vhodov! 🙂 LP

  8 septembra, 2013 na 17:58

 7. Tim

  žiujo, poznam še en bunker ampak je velik cca. 2 krat 2.5 m je pa pou metra pod zemljo ni pa nč posebnega in tut ne vem zakaj so ga uporabljal. Je pa še en bunker na Škofljici in sicer v bivšem vojaškem taborišču samo je zasut iz peskom….o tem bi kej več vedli domačini (starejša populacija).

  9 septembra, 2013 na 11:50

 8. Matevž

  A zavijaš po cesti proti Javorju al proti Pancam – na zemljevidu se vid kot da gre proti Javoru

  15 novembra, 2014 na 21:35

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s